سیستم اطفای حریق CO2
خاموش کننده ی گاز کربنیک CO2 از سالها قبل دی اکسید کربن (CO2) به عنوان یک گاز آتش نشانی در دستگاه های ثابت اتوماتیک خاموش کننده های دستی و چرخدار مورد استفاده قرار گرفت و مصرف فراوانی دارد .
خصوصیات گاز کربنیک :
- گاز کربنیک (CO2)گازی غیر قابل احتراق ، بی بو، خنثی ، غیر سمی ، فاسد نشدنی و عایق در برابر الکتریسیته می باشد .
- وزن آن سنگین تر از هوا است (وزن مخصوص آن ۱/۵۲۹) و به این علت در صورت پرتاب بر روی حریق هوای اطراف یا همان اکسیژن خارج و خود جانشینی می شود .
- به آسانی بوسیله ی فشار و سرما تبدیل به مایع شده و انبار کردن به صوررت گاز ماییع و جامد صورت می گیرد .
- در ظروف بسته و زیرفشاری برابر ۵۰اتمسفر ۷۵۰ Psiو بین درجه حرارنی ۶۹/۹ تا ۸۷/۸ درجه فارنهایت بصورت مایع و از ۸۷/۸ تا بالاتر از حالت میعان را از دست داده به حالت گاز در می آید این درجه حرارت را برای گاز CO2، درجه حرارت بحرانی می نامند . زیرا از این درجه بالاتر فشار هر قدر هم زیاد باشد باز تغییر حالت نداده و به همان صورت گاز باقی می ماند .
- گاز کربنیک (CO2)جامد در ۷۹ درجه سانتی گراد به سرعت از حالت جامدی بدون اینکه به حالت مایع درآید به صورت بخار گاز درر می آید .
- یک کیلو گاز کربنیک (CO2) مایع وقتی به صورت گاز در می آید نیم متر مکعب فضا را اشغال می نماید و انبساط حجمی آن ۱ به ۴۵۰ می باشد .
در مکان های بسته این گاز به حالت تقلیل درصد اکسیژن هوا حالت سمی پیدا کرده و در صورت تمرکز موجب بی هوشی و حتی مرگ می گردد بعضی از اشخاص قادرند تا تمرکز ۹درصد آن را برای چند دقیقه بدون بی هوشی تحمل نمایند .
خاموش کننده گاز کربنیک (CO2) بدنه اصلی آن به شکل استوانه – فولادی و بدون درز می باشد که گاز تحت فشار به شکل مایع در آن نگهداری می شود بدنه باید قادر باشد تا فشار حدود ۷۰۰۰Psi را تحمل کند .
در صورتیکه فشار داخلی به بیش از ۱۸۰ اتمسفر ۲۷۰۰Psi برسد سوپاپ ایمنی عمل کرده و گاز دستگاه را تخلیه می نماید .
فشار خاموش کننده برای خارج راندن مایع از خود گاز CO2قابل کنترل می باشند .
طریقه ی استفاده از خاموش کننده CO2
انواع دستی آن به همان صورت خاموش کننده دیگر حمل می شود .
با توجه به فشار زیاد دستگاه و به علت طرح خاص سر لوله حداکثر فاصله پرتاب این خاموش کننده بین ۲-۴ متر است بناباین برای استفاده باید بیشتر به حریق نزدیک شد.
در فاصله دورتر از حریق ضامن را آزاد و سر لوله را در دست گرفته و با قرار گرفتن در موقعیت مناسب با فشار روی اهرم یا باز کردن شیر – گاز را با حرکت سر لوله قیفی به محل دلخئاه هدایت می کنیم .
بهتر است CO2 را به طرف سطح مواد در حال اشتغال هدایت نمود در صورتی که از پر کردن دستگاه اطمینان دارید ولی گاز خارج نمی شود احتمالا ممکن است راه خروج آن به علت یخ زدن گاز مسدود شده باشد برای چند لحظه شیر را ببندید و مجددا باز کنید .
این خاموش کننده چون قابل کنترل است در صورتیکه بیش از ۱۰ درصد ان مصرف نشود می توان از آن برای حریق های دیگر استفاده کرد .