دانستنی های جالب درباره خودرو آتش نشانی

آتش نشانی با آن تجهیزات خاص مثل خودرو آتش نشانی ، یکی از مشاغل پرهیجان و پر مخاطره است و در جهت نجات جان انسان ها . هنگامی که آژیر خطر خودرو آتش نشانی در خیابان ها به صدا در می آید خبر از وقوع یک حادثه پیش بینی نشده آتش سوزی می‌دهد و این آژیر خطر می‌تواند توجه هر فردی را به خود جلب کند ‌.
آتش سوزی یکی از حوادث غیر قابل پیش بینی است که می‌تواند علاوه بر جان انسان ها ، اموال آنها و منابع طبیعی را نیز به خطر بیندازد .
هنگامی که اکسیژن موجود در جو و یک ماده سوختنی با یکدیگر واکنش شیمیایی انجام می دهند، باعث گرم شدن بیش از حد ماده سوختی و رسیدن دمای آن به دمای احتراق می شود و آتش سوزی رخ می دهد .
در مواقع آتش سوزی های بزرگ، آتش نشانان که افرادی ماهر و آموزش دیده در زمینه اطفاء حریق هستند به محل حادثه اعزام شده و سعی در خاموش کردن آتش و نجات جان انسان ها و اموال می کنند .
در این مقاله سعی کرده‌ایم که در مورد خودرو آتش نشانی که یکی از مهمترین تجهیزات در اطفاء حریق توسط آتش نشانان می باشد صحبت کنیم تا بتوانیم شما را با ویژگی های این خودرو ها در این شغل پرخطر بیشتر آشنا کنیم .

همه چیز در مورد خودرو آتش نشانی

تاریخچه خودروی آتش نشانی

در یونان باستان پمپ های بزرگی وجود داشت که توانایی پرتاب آب تا مسافت های زیاد را دارا بودند و یونانیان از این پمپ های آب برای خاموش کردن آتش استفاده می کردند.
اما بعدها در اروپا ارابه های دارای آب که توسط اسب کشیده می شدند به محل آتش اعزام می شدند . در آن زمان آتش‌نشانان برای باز کردن مسیر و برای زودتر رسیدن به محل آتش سوزی از سگ های خال داری که دارای نژاد دالماسین بودند ، استفاده می‌کردند . این سگ ها در جلوی ارابه های می دویدند و راه را برای آتش نشانان باز می‌کردند .
بعدها با گسترش و پیشرفت علم و تکنولوژی اتومبیل ها نیز گسترش پیدا کرده و اولین خودروهای آتش نشانی از ابتدای قرن بیستم به کار گرفته شدند .
امروزه خودروهای آتش نشانی از دو بخش تشکیل شده اند که هر بخش دارای نام های متفاوتی می باشند ، بخش جلوئی خودرو که به ماشین آتش نشانی معروف است برای حمل کردن شلنگ ها و پمپ آب مورد استفاده قرار گرفته و آب را به قطرات بسیار ریز و اسپری برای خاموش کردن آتش تبدیل می کند و بخش عقبی که به خودروی امداد و نجات معروف است نردبان بسیار بلندی را حمل می‌کند .

خودروی آتش نشانی اولیه در ایران
خودروی آتش نشانی اولیه در ایران

 انواع  خودروهای آتش نشانی

– خودروهای TDA

برخی از خودروهای آتش نشانی که به عنوان کامیون های هوایی یا TDA معروف می باشند ، توسط تریلری که در پشت خود حمل می کند یک نردبان بسیار بزرگ را با خود به محل حادثه می کشند .
برخی از این TDA ها از آنجایی که طول زیادی دارند دارای قابلیت دو راننده بودن می باشند که یک راننده در عقب خودرو قرار گرفته و مسئول کنترل و فرمان دادن به چرخ های عقب خودرو می باشد . بدین صورت می توان توسط این قابلیت علیرغم جثه بزرگ و سرعت کمی که خودرو دارد مانور زیادی در کوچه های تنگ و باریک انجام داد .

– خودروی ببرونتو

این خودروها که برای دسترسی به طبقات بالا در آسمان خراش ها مورد استفاده قرار گرفته و می توانند تا ارتفاع ۱۰۰ متر آتش ‌نشانان را بالا ببرند ، شبیه به نوعی از دایناسورهای عظیم الجثه به نام برونتوسوروس که دارای گردن دراز بودند می باشند و به همین دلیل نام آنها از نام این نوع دایناسورها گرفته شده است.

– خودروی عقاب هاوایی

این نوع ماشین های آتش نشانی که به علت دارا بودن دو عدد پیشرانه جت که هر کدام از آنها نیروی رانش زیادی معادل ۱۲ هزار پوند تولید می کند ، سرعت بسیار بالایی داشته و می توانند در کمتر از ۷ ثانیه یک مسافت ۴۰۰ متری را با سرعت ۳۲۰ کیلومتر بر ساعت طی کند .

مراحل ساخت خودروی آتش نشانی

برای ساخت خودروهای آتش نشانی اولین کاری که باید انجام شود این است که خودرو طراحی و مدل سازی شود . برای انجام این کار لازم است که یک تیم مهندسی ماهر طراحی مدل سه بعدی خودرو را انجام داده و آن را در ابعاد و اندازه های واقعی مدل سازی( شاسی) کنند .
پس از آن باید به حجم آب و فوم با توجه به سفارش مشتری و همچنین تجهیزات و لوازم مورد نیاز و قرار دادن کابینی که آتش نشانان را حمل می کند پرداخت. تمامی این بخش ها به صورت جداگانه طراحی می شوند .
لازم است یک شاسی کمکی نیز طراحی شده و بر روی شاسی اصلی قرار گیرد که این شاسی کمکی بر طبق استانداردهای خودرو ساخته می شود و نوعی رابط است که باعث می شود تجهیزات بر روی شاسی اصلی قرار گیرند .
در مرحله بعدی ساخت خودروی آتش نشانی ، بر حسب حجم آب و فومی که حمل می کند مخزن هایی برای حمل آن ها طراحی می‌ شود که دارای قسمت های ورودی و خروجی ، سرریز ،هواکش و سایر تجهیزات می باشند و با نام مدل سه بعدی تانک طراحی می شوند .
پس از طراحی مدل سه بعدی تانک نوبت به طراحی سه بعدی سوپر استراکچر که شامل کابین های حمل تجهیزات و پمپ که قرار است توسط خودرو حمل شود بسته به سفارش مشتری می رسد.

خودروی آتش نشانی
خودروی آتش نشانی

در انتها پس از اینکه قسمت های مختلف به صورت سه بعدی مدل سازی و طراحی شدند ، لازم است توسط نرم افزار خاصی بوسیله داده هایی مانند وزن هرکدام از آن قطعه ها همراه با نقطه اثر آن ها بار کلی که بر هر محور خودرو وارد می شود را محاسبه نموده تا در صورت تایید خودرو ساز طراحی ادامه یابد .
لازم است برای اینکه خودروساز مطمئن شود که تمام اجزای خودروی طراحی شده مانند سوپراستراکچر قسمت پشت خودرو برای انجام عملیات های مختلف دارای مقاومت کافی می باشند طرح از نظر نرم افزاری مورد تحلیل مکانیکی قطعات یا تحلیل استاتیکی قرار گیرد .
پس از انجام موارد بالا ساخت قطعات شروع می شود و طراحی مربوط به هر قطعه به واحد تولیدی مربوطه در کارخانه ارائه می شود و هر قطعه پس از ساخت و طی کردن مراحلی برای کنترل کیفیت ساخته شده ، آماده مونتاژ و نصب می شود و مونتاژ قطعه های ساخته شده توسط به روزترین تکنولوژی های روز در صنعت خودروسازی انجام می گیرد.
پس از اتمام کار ، تست های مختلفی از جمله تست هیدرواستاتیک مخازن آب و پمپ تست فشار پمپ رنگ و غیره روی آن انجام می‌شود تا از عملکرد درست و بدون عیب و نقص بودن خودرو اطمینان حاصل شود .

معمولاً هنگام تحویل خودروهای آتش نشانی یک سری تجهیزات جانبی نیز به مشتریان ارائه می‌شود که شامل :

– بشکه های فوم
– انواع شیلنگ ها ، سر نازل ها و تبدیل ها
– ژنراتور برق اضطراری
– دستگاه های تنفس فردی
– لباس های آتش نشانی
– سیستم روشنایی اضطراری و…
می باشد .

قدرت ماشین های آتش نشانی چقدر است؟

قدرت ماشین های آتش نشانی زیاد بوده و بیشتر آنها دارای قدرتی تا ۶۰۰ اسب بخار می باشند، اما با توجه به این که این خودروها دارای وزن بسیار زیادی می باشد قدرت ۶۰۰ اسب بخار نیز به سختی پاسخگوی نیاز به آنها است .

دلایل استفاده از قطرات ریز آب به جای یک جریان پرفشار در آتش نشانی در برخی از آتش سوزی ها

از آنجایی که برای دفع حرارت قطرات ریز آب قدرت بیشتری از جریان پرفشار آب دارند و همچنین هنگامی که در محیط قرار می ‌گیرند می‌ توانند خود را با اکسیژن جایگزین کنند و در خفه کردن آتش در مدت زمان کم بهتر عمل می کنند ، در برخی موارد آتش سوزی در خودروهای آتش نشانی از قطرات ریز آب برای خاموش کردن آتش استفاده می شود .

دلایل استفاده از کف به جای اسپری آب در خودروهای آتش نشانی

با توجه به این که وزن کف نسبت به آب کمتر بوده و سبک تر می باشد این مسئله باعث می شود که آتش نشانان بتوانند راحت تر فشار برگشتی شیر را کنترل کنند که این مسئله یک دلیل موجه برای استفاده از کف به جای آب می باشد.

شرکت پارسیان اطفاء ایرانیان :
مشاوره ، طراحی و اجرای سیستم اطفاء و اعلام حریق / فروش محصولات اعلام حریق سنس
جهت دریافت اطلاعات بیشتر ، سفارش و خرید ،با شماره های زیر تماس بگیرید :
تلفن : 65474901(021)
همراه : 09102990800

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

تماس با ما
whatsapp
telegram
phone